experiență de milioane

Astăzi am avut o zi de milioane, și nu e vorba de chestii materiale, dar de experiența și emoțiile pe care le-am trăit.
Împreună cu încă două colege, Nadia și Mihaela, am ținut un training într-o organizație pentru romi, 30 de tineri cu vîrsta cuprinsă între 13 și 16 ani. Niciodată nu m-am gîndit că voi avea ocazia să interacționez într-atît de aproape cu ei, însă nu regret nici o secundă că am făcut asta.


Mi-a plăcut foarte mult să-i văd însetați de informație, atît de deschiși, uniți și că se susțin reciproc.
După training am avut o discuție foarte plăcută, de vreo 2 ore și jumate cu coordonatorea organizației, o doamna admirabilă, puternică de fire, care e moldoveancă, și care ne-a povestit mai multe despre viața romilor.
Într-adevăr copiii aceștia sunt demni de a fi apreciați fiindcă doresc să se schimbe, în ciuda tuturor barierelor existente în societatea noastră și chiar în comunitățile lor. Ei avînd oportunitatea să activeze în organizația Casa Porojan au o viziune mult mai amplă asupra drepturilor, asupra realității și activităților de care pot beneficia. E foarte greu să profiți de libertate cînd există divergențe acute chiar în cadrul etniei lor, între generații, tinerii avînd un alt punct de vedere despre ce se întîmplă, despre viața de zi cu zi, pe cînd cei mai în vîrstă îi constrîng (un exemplu ar fi ca nu lasă copii neînsoțiți de o persoană matură, de etnie rom, în afara comunității).
Am simțit la ei nevoia de a fi protejați, ajutați, susținuți, persistă nesiguranța și teama de a fi discriminați, însă văzînd atîta inițiativă și dedicație pe care o au coordonatorii rețelei, știu sigur că ei învață să nu lase să se facă diferență pe bază de etnie. Pînă la urma urmei suntem cu toții egali și de jure ne bucurăm de aceleași drepturi și obligații, însă de ce n-am face asta și de facto?

Pace și înțelepciune vouă...și nu uitați să profitați de orice experiență, fiindcă e posibil ca să aducă milioane ;)

p.s. mulțumesc Cristina

imagine

0 comments:

Post a Comment