ancorare


Pentru prima dată termenul de ancorare l-am auzit la un training de time management, adică o explicație mai diferită decît de ce zice DEX-ul:

ANCORÁ, ancorez, vb. I. 1. Intranz. A fixa o navă sau un corp plutitor de fundul apei cu ajutorul unei ancore; p. ext. a se opri, a ajunge (definitiv) undeva. ♦ Tranz. și refl. Fig. A (se) fixa. 2. Tranz. A lega un sistem tehnic de un alt sistem tehnic sau de pământ (pentru a împiedica deplasarea sau răsturnarea lui). – Din ancoră. 

De fapt, ce mi-a fost explicat reprezintă procesul prin care sunt accesați anumiți stimuli care condiționează o reacție de răspuns. Deci este un concept NLP, care poate fi provocat intenționat, însă de cele mai multe ori el se declanșează inconștient.
Ține-ți minte de la biologie experimentul cu cîinele, cînd i se aducea zilnic la aceeași oră mîncare și el saliva, și în ziua cănd nu i s-a mai adus, el, la aceeași oră, a început a saliva. Păi asta reprezintă o ancoră. 

Dacă trecem la oameni, unii le folosesc intenționat, pentru a activa anumite procese. Lucrează. Da, da creierul nostru face minuni.
Cel mai stresant frumos e atunci cînd ancorele ies singurele. Auzi un cîntec și imediat îți aduci aminte de un eveniment, auzi o frază și în cap apare persoană care o spune deseori. Cînd vizitezi un oraș îți aduci aminte de prima dragoste, cînd bei ceai, de primul sărut. Și tot așa.

Eu dimineața consum asta


Odessa este orașul meu de suflet și dubstep-ul mă încarcă cu energie.

Important e să te ancorezi de malul care vrei tu, iar dacă nu, taie lanțul.


1 comments

  1. ´Important e să te ancorezi de malul care vrei tu, iar dacă nu, taie lanțul.´

    bun finalul.

    ReplyDelete