Agendă de vacanță. Albania

Prima intalnire cu Albania a fost cu ţiganii. De fapt ei sunt foarte puţini, undeva 1%. Ei au venit din Egipt, prin secolul 16 si uite asa au ramas, si cum a spus ghidul nostru, tiganii sunt oameni oameni fara stres: fac dragoste, beau, canta si cer bani.



Albania este numita tara Mercedesului, fiecare a 3-a masina fiind de acest tip. De ce? Pentru ca anterior aveau drumuri foarte rele si oamenii erau nevoiti sa-si ia Mercedes de tip vechi, iar acum deja fiecare si-a reinnoit masina, pastrand marca. 

Pentru ei, zapada este sarbatoare.

Ei au peste 70000 de bunchere.


Am vizitat Shkodra si capitala- Tirana.


Am vizitat Cetatea Rozafa care e zidita dupa principiul Mesterul Manole, Rozafa fiind cea ctitorita in cetate, cerand sa-i fie lasat ochiul, sanul si mana dreapta pentru a-si vedea, hrani si mangaia fiul. Acum se pot vedea peretii umezi de la lacrimi, asa zice legenda.

Putini stiu ca Maica Tereza este de fapt din Albania. De aceea in fiecare oras este monumentul ei.


Foarte multe biciclete..
Oamenii vand telefoane mobile pe strada.

In toate tarile astea se tinde a pastra arhitectura veche, chiar daca se reconstruieste.

Tirana este cel mai tanar oras si denumirea provine nu de la "tiran", dar din albaneza de la intersectia a 3 drumuri.

Albania inseamna "neam de vulturi" de asta peste tot acest simbol.



Circulatia rutiera e strasnic: nu se respecta regulile, tot din cauza amenzilor mici. Aici lucreaza principiul: cine mai primul reuseste. Important sa nu te calce nicio masina.
In fiecare oras exista cite o Universitate.

In timpul comunismului, Albania avea hotarele inchise. Deci oricine se apropia era impuscat fara prentampinare. De aceea e putina informatie despre aceasta tara. Doar in ultimii 10 ani s-a facut cunoscuta pentru turisti.

Ghidul ne-a spus ca cea mai frumoasa parte, de sud e asemanatoare cu Grecia, insa noi nu am descoperit-o.

Eu zic ca despre Albania e mai interesant sa auzi decat sa vezi, desi ar trebui de mers la mare :)


mai multe:

6 comments

  1. Ce buni suntem sa criticam!!! Si mai ales sa spunem aiureli.... cum este posibil ca in Albania care este acoperita in proportie de 70% de munti zapada sa fie sarbatoare??? Am vazut in Albania intr-o luna mai multa zapada decat in toata viata mea in Romania! La ei te-a mirat faptul ca ai vazut tigani??? :-D e normal,la noi nu exista asa ceva :) ... ei saracii au drumuri rele in schimb noi membrii U.E avem doar autostrazi . Este foarte frumoasa acesta tara si poti petrece cu siguranta o vacanta reusita! Marea este incantatoare (atat marea adriatica cat si cea ionica care se intalnesc in orasul Vlore) iar preturile foarte accesibile si lumea cumsecade,va recomand Albania!

    ReplyDelete
  2. Salut Mihaela,

    Spune te rog cum ai ajuns in Albania?

    ReplyDelete
    Replies
    1. am mers din Muntegro. Ei au excursii in tarile alaturate.

      Delete
  3. Eu merg saptamina viitoare la odihna in Munetnegru. Doresc sa imbin odihna la plaja, cu odihna activa, sa vizitez cit mai mult posibil, pentru ca am citit ca Muntenegru este o tara foarte frumoasa. Spune te rog pretul excursiilor (aproximativ).

    ReplyDelete
    Replies
    1. E foarte frumos acolo, recomand.
      Depinde de excursie, dar in mediu anul trecut era intre 25 si 35 euro

      Delete