Escapada la Bălți, la Bălți-ul cel trist

Cum am spus în mai multe postări, Bălți a devenit o a doua casă pentru mine.

Cam 2-3 weekend-uri pe lună eu petrec la Bălți. Pentru că așa îmi este job-ul.
Deci am văzut capitala nordică în diverse ipostaze, am putut să o cunosc din diferite puncte de vedere, și am văzut cum regresează (din păcate).



Am avut ocazia să văd, bradul de exemplu, să mă plimb pe străzile orașului și mai nou, am decis să facem o escapadă cu fetele, să mai schimbăm anturajul și să simțim cum respiră Bălți-ul.



Lucrez cu oamenii din Bălți și în discuțiile noastre informale (pentru că etica profesională nu-mi permite să ating subiecte politice în traininguri) am înțeles cum se simt referitor la noul lor primar.
Întrebarea tipică este:
”-Da unde-i Renato?
-Se ocupă de show-ri”
sau ”-În palatcă la Chișinău”, cred că se referă la corturi, deși, cine știe.
Bălți a devenit mai trist, mult mai trist.

Deci efectiv orașul nu are primar.
El a uitat să strângă bradul. Astăzi este 1 februarie, iar el tot acolo este. Eu cred că o să-l lase până la anul, pentru ca măcar ceva frumos să fie în acest oraș.


În rest trist. Drumurile te zdruncină și-ți reamintesc că nu ești în Europa totuși. Oamenii nu primesc salarii cu anii, iar pensionarii ca să nu moară de foame au improvizat un târg:


Alții dacă tot au văzut că în oraș nu există vreo speranță, încearcă măcar să spere că în țară ceva se va schimba. Naivi oameni.


Singurul loc unde te mai poți plimba este pietonala. Deși nici bradul nu mai salvează situația.


Sumbru. Oamenii au băgat speranțele într-un primar care acum se ocupă doar de show-ri și care a părăsit Bălți-ul pentru un cort la Chișinău.
Unde-i primarul? Unde-s promisiunile?

Noi am încercat să nu împărtășim tristețea bălțenilor, pentru că totuși am plecat la cuconadă acolo.

A photo posted by Mihaela Roșcov (@mihaelaroscov) on


Iar singura clădire interesantă pe care am găsit-o este ”oficiul episcopului”.


Trist Bălți, dar frumoasă cuconadă.

2 comments

  1. Mai sunt cateva cladiri care merita atentia, Biserica Armeneasca din Balti, Catedrala Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena sfintita in prezenta Regelui Carol al II-lea si Mihai. Cel mai vechi lacas din Balti- Catedrala sf. Nicolae, e deosebita fiindca e fosta biserica romano-catolica. Casa Bodescu, acum oficiul starii civile, locul unde s-a votat Unirea in 1918. Si intr-un final Muzeul de Etnografie, care nu-i amenajat extraordinar dar in schimb acolo sunt fotografii vechi unde se poate de vazut cat de lat era Rautul, de altfel era navigabil. Este orasul meu si probabil il vad in lumini mai roz, pacat ca atati agramati au ajuns in fruntea primariei.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Adevărat, sunt clădiri ce merită atenția. Păcat că cei din primărie nu le pun în evidență

      Delete