să fii voluntar nu-i ușor

Eu am o părere aparte despre voluntariat.


Cred că voluntariatul este în primul rând responsabil. Dacă te apuci să faci ceva, atunci ești obligat (moral) să-ți îndeplinești toate sarcinile. Dacă nu vrei să lucrezi, nu te apuca de voluntariat.
Și mai cred că mulți tineri, în ziua de azi, fac voluntariat pentru bifă sau pentru a merge gratis la evenimentul respectiv.
Și deloc nu sunt surprinsă când aceștia nu sunt de găsit, sau când nu fac ceea ce și-au asumat.
Dacă oamenii nici plătiți fiind nu-și realizează obligațiunile, ce să mai spunem de cei care lucrează gratis?

La viața mea am făcut și fac voluntariat, iar plus la asta am avut ocazia să colaborez cu voluntarii și cunosc îndeaproape cum lucrează aceștia. Rar când găsești un voluntar într-adevăr responsabil, pe care te poți baza, deși le oferi o grămadă de facilități și experiențe.



Dar mai știu un lucru, indiferent dacă plătești un om, și mai ales dacă nu-l plătești, trebuie să ai o abordare constructivă. Nu poți urla la oameni, nu-i poți considera sclavii tăi. Dacă nu vrea să se implice, atunci îl lași să plece. E nevoie de un management eficient, de procese bine puse la punct, de comunicare și de creat o relație de încredere. Dar da, oamenii sunt prea ocupați să se ocupe de asta. E mai ușor să exploatezi în cel mai urât mod decât să creezi relații sănătoase de lungă durată.
Iar acești voluntari vor avea repulsie față de produsul vostru, și mai mult, vor răspândi vorba.

Să fii voluntar nu este ușor, ca de altfel orice alt lucru, dar din orice experiență înveți, cel puțin știi că ”așa nu”.

Faceți voluntariat responsabil și creați relații sănătoase ;)

0 comments:

Post a Comment