Ce să vizitezi în Malta? Ghid practic

Anul acesta am avut marele noroc să merg la mare de 3 ori, adică să simt 3 mări: Neagră, Egee și Mediterană.
N-am să vă povestesc despre România și Grecia, pentru că deja sunt prea cunoscute de noi, dar am să vă spun despre vacanța mea din Malta: ce să vizitați și ce trebuie să știți când mergeți acolo.


Când am pornit spre Malta, nu știam nimic în afară de unde este amplasată (alături de Sicilia, de asta- italiană o să auziți multă), așa că am descoperit-o din plin.

Toată țara asta e o insulă pe care o poți parcurge în 2 ore cu autobuzul, și mai are 2 insulițe importante de văzut: Gozo și Comino.
Când am aterizat și ieșit din aeroport am constatat că circulația este de stânga (este prima țară care am văzut-o cu circulație inversă), de aceea ai senzația că toate mașinile vin în tine, a și încă unii turiști dau să urce în locul taximetristului.
Trecând prin Malta noaptea, cu o viteză nebună, am luat-o spre ferry boat ca să ajungem în Gozo unde ne-am cazat 2 zile.


Prima impresie a fost că este o insulă părăsită, nimic de văzut și admirat.
Gozo este destul de liniștit, acolo aveți de vizitat exact 3 locuri:

-Azure Window, care e și cartea de vizită a Maltei, să aveți cu voi încălțăminte specială (eu m-am descurcat și în șlapi ca și alți mulți turiști) și costum de baie, o să vreți neapărat să vă scăladați. Fiți atenți la pietre, iar dacă aveți mască, scufundările vor fi spectaculoase.



- Ramla Bay, plaja cu nisip portocaliu (lutos), care mie deloc nu mi-a plăcut, aducea mult a Zatoka și la ora 6 cei de la șezlong-uri îți zic ”we are closing”

-Xlendi, care se consideră orașul pescarilor, deși acolo prosopul îl puneți direct pe trotuar, încercați să mâncați bucate cu fructe de mare - o să rămâneți încântați. Dacă puteți, rezervați din timp, că seara e full tot acolo.



Transportul public este confortabil (cu aer condiționat) și comod. În fiecare stație este un orar cu ora la care vine autobuzul, pe plăcuțe sunt indicate numerele autobuzelor și stațiile la care opresc. O călătorie costă 2 euro. Sugestia este să luați carduri de 21 de euro pe care le puteți utiliza nelimitat 7 zile, atât pe Gozo, cât și pe Malta. Malta este țara în care, jumate din vacanță o petreci în autobuz, așa că o să aveți nevoie.
Dacă nimeriți duminica, când aceste abonamente nu se vând, le puteți găsi în unele supermarket-uri.

Încă referitor la mâncare, încercați să negociați cu proprietarii/ persoanele care vă invită în local.
Nouă ne-au făcut niște platouri grandioase cu fructe de mare și ne-au dat și vin din partea casei , la preț tare accesibil.


Apropo, o masă pentru o persoană te costă în jur de 20 euro (să mănânci și să bei fără să-ți refuzi poftele).

În Comino mergeți cu vaporașul la Blue Lagoon. Acolo o să vedeți în sfârșit apa azurie.
(Noi am mers din Comino apoi direct în Malta), biletul costă 15 euro.
Dacă aveți saltea, luați-vă și niște saci pentru gunoi că o să vreți să transportați lucrurile pe o altă insuliță care nu e atât de aglomerată și o să vă încapă prosopul. Dacă nu, o să savurați bronzul de pe o bucățică de piatră când alături o să treacă necontenit multă lume. Și fiți conștienți că umbră pe acolo nu prea este. Deci fără cremă de protecție nici nu vă porniți.



În Malta am stat în St. Giulian (epicentrul distracției), viața de noapte e mega activă. Ieșiți din casă nu mai devreme de 23:00, faceți un club crawling, la 24:00 deja o să vedeți turiștii ținându-se de stâlpuri ca să nu cadă jos. Beție în masă. Fiecare al doilea local este gentelmen's club. În fiecare club, aceeași muzică. Și toată lumea umblă dintr-un club în altul. La un moment dat n-o să mai știți cum să faceți față invitațiilor, atâtor invitații și pur și simplu o să mergeți ocolind fetele în fuste scurte cu machiaj strident și băieții super băgăreți.


Am descoperit și un club open air (lângă Casino) unde, după cum am înțeles, vin localnicii și cei din hotelul mega grandios de alături. E un fel de glamour al nostru, dar toți sunt atât de stilați și de frumoși, iar muzica atât de bună, că poți să te îndrăgostești acolo.

Plajele la care trebuie să mergeți neapărat sunt:
Paradise Bay, apă azurie, șezlonguri, umbrele, și o terasă scumpă. O să vă placă. Noi am mers acolo de 2 ori.


Golden Bay, e o plajă lată cu nisip, deși apa era murdară și urât mirositoare când am fost noi. Alături mai sunt 2 plaje, dar celelalte sunt cu nisip lutos- portocaliu, care mie nu-mi plac.


Mai este Mellieha, doar că e plajă de oraș și am ales să o evităm pentru că ceva interesant acolo nu-i.

Tot în Malta mergeți la Blue Grotto, eu am rămas fascinată de locație, chiar dacă grota n-am văzut-o (încercați să mergeți de dimineață, pentru că după 17:00 e închis),

Valetta și Mdina sunt un must.
Orașe cetate cu străzi înguste. Adorabile.
În Mdina am pornit de 2 ori, o dată am avut accident cu autobuzul (străzi prea înguste și șofer care nu s-a încadrat în cotitură),


iar a 2-a oară am mers cam 2 ore cu autobuzul, am vizitat Mdina în 20 minute și apoi alte 2 ore până în St. Giulian.
Recomand totuși să vedeți aceste orașe seara când este încă lumină și să stați până întunecă, ca să puteți prinde diverse ipostaze.



Ce mai trebuie să știi despre Malta?
Dacă vrei plaje, atunci nu este destinația potrivită.
Malta este țara de explorat, cu multe stânci.
Încercați fructele de cactus


Și luați adapter universal, pentru că au altfel de prize acolo.

Cel puțin o dată, Malta trebuie văzută, doar că mă tem că a 2-a oară te poți plictisi.



Vacanțe frumoase vouă ;)


1 comments

  1. Quality amusement all week long including 2 shows by the best Elvis accolade follow up on the Island.malta drinks

    ReplyDelete