Nu am chef azi

Pornim de la axioma că oamenii după natura lor sunt lenoși, doar cei cu o voință puternică reușesc să combată această stare.
Eu sunt o lenoasă, că dacă ar fi concurs la acest aspect, cred că aș învinge la toate etapele.




Ei, de câte ori ți s-a întâmplat ca să ai atâta de lucru, atâta de făcut, dar să nu vrei să faci?
Sau să trebuiască să mergi la sport, la evenimente, la întâlniri dar să n-ai chef, chiar dacă aceasta îți place atât de mult?
La sigur ai trecut prin faza când ți-ai propus să faci curat, cumpărături, să speli haine, dar alegi să stai întins în pat și să faci nimic.
Sau când ore în șir faci scroll pe facebook, fiindu-ți lene chiar și să mănânci.
Pur și simplu n-ai chef, alegi să vegetezi, chiar dacă realizezi că viața trece pe alături.

Stare atât de cunoscută, și totuși atât de greu de luptat cu ea.
Ce este de făcut?

1. Să lenevești este normal. Când îți este lene- lenevește. Doar că programează acest timp. De exemplu, ”lenevesc 2 ore, după care mă apuc de treabă”. Nu uita chiar să te apuci.
2. Remunerează-te după fiecare perioadă activă. ”Dacă fac acum curat, atunci îmi permit jumătate de oră să lenevesc”.
3. Ieși afară. Aerul proaspăt te trezește, respectiv o să fii mai predispus să te ții de activități.


Aici aș lega și cu procrastinarea, dar doar un pic. Procrastinarea se întâmplă atunci când ai de făcut ceva ce nu-ți place și tărăgănezi (asta așa pe scurt, pentru că procrastinarea este foarte complexă și necesită un studiu individual mult mai profund). Iar mai sus am vorbit despre lipsa de chef chiar și atunci când ai de făcut ceva ce îți place. Respectiv, sugerez câte ceva și din tehnicile de luptă cu procrastinarea:
4. Aplică tehnica pomodoro. Devide ce ai de făcut pe intervale a câte 25 de minute, respectiv 25 de minute faci fără să te întrerupi, 5 minute pauză, 25 minute iar faci, iar pauză, și așa până finalizezi.
5. Găsește avantaje în ce faci, gândește-te, vizualizează cum o să te simți după ce mergi la sport, sau după ce faci curat. O să te motivezi mai ușor.

Iar la final îți zic:
6. Pur și simplu dezvoltă voința și nu lăsa comportamentul instictiv să te domine. Asta e tare complicat, pentru că pe toți ne trage la instincte, și atăt de greu de schimbat obiceiuri care deja le facem de 20 de ani sau mai mult.


Și apropo, nu te învinovăți dacă ai ales azi să lenevești.

0 comments:

Post a Comment