Milioanele ZEL Bălți

Cu toate că în ultima vreme pun un puternic accent pe psihologie organizațională, totuși îmi mai amintesc uneori că mai sunt și economist, deși nu chiar îmi place să vorbesc în cifre sau calcule.

 

Avantajele Zonei Economice Libere Bălți sunt evidente, vin investitori, se creează locuri de muncă, se suține economia țării, vin bani, de aceea și implicările politice sunt inevitabile. Fiecare încearcă să tragă foloase cum poate sau să împiedice desfășurarea cu succes a unei investiții. Cam așa s-a întâmplat și cu Leoni, companie care a vrut să vină în Strășeni, dar n-a mai reușit, pentru că Anatol Arapu n-a pus semnătura.

A photo posted by Mihaela Roșcov (@mihaelaroscov) on


În schimb, sunt 2 companii italiene La Triveneta Cavi și Emipanel, care își pregătesc halele de producție, și Colegiul de Inginerie care va fi gata la 31 martie, cu săli de curs și cămin. Mi se pare cea mai genială idee să-ți pregătești forța de muncă pe loc, să o lași să lucreze și să învețe și încă să îi oferi bursă de 50 euro pe lună.


Cel mai interesant totuși se află la Bălți. Eu acolo deja mă simt ca acasă, pentru că am ocazia să lucrez ca și consultant și am cam 2 deplasări pe lună.
Draexlmaier, companie germană, cu 3000 de locuri de muncă, care are angajați pe care îi aduc și duc acasă până la o distanță de 40 km, cu salarii ce pornesc de la 6000 lei, masă asigurată, lucru în 3 schimburi și care sunt instruiți chiar din prima zi de lucru, de asta nici nu e nevoie de calificare specială. Draexlmaier este cel mai mare exportator din Moldova. Valoros, nu?

A photo posted by Mihaela Roșcov (@mihaelaroscov) on


M-a fascinat și Gebauer & Grill, companie austriacă, care are doar aproape 100 de angajați, însă condițiile create pentru ei sunt extraordinare. Nimic în plus, nimic în minus.

A photo posted by Mihaela Roșcov (@mihaelaroscov) on

Deși mai mult lucrează mașinăriile, angajații au un salariu mediu de cam 20k lei. Partea interesantă e că acolo poți să fumezi oriunde vrei, există un teren de fotbal și grădină cu legume, de unde oamenii își pot face o salată. Spre deosebire de Draexlmaier, compania nu asigură cu transport și cantină, însă la salariile care se oferă, nici nu cred că este nevoie.

A photo posted by Mihaela Roșcov (@mihaelaroscov) on

Dacă să faci o comaparație cu condițiile oferite de unele companii autohtone, companiile din ZEL Bălți te fac să te transpui într-o altă cultură cu tot cu standarde și cu perspective. Iar când mă gândesc la oamenii care lucrează acolo, ei au oportunitatea să rămână lângă familie și totodată să câștige destul de binișor.
Respectiv cele 41 de companii care sunt înregistrate la ZEL Bălți, ți se par o bună oportunitate de a mai atrage investitori, de a demonstra că și în Moldova poți dezvolta activitatea cu succes și tare sper că situația politică actuală să nu fie un impediment pentru a crește numărul investitorilor.

Anul acesta ZEL Bălți face 6 ani, iar pentru 2016 își propune investiții în valoare de peste 60 mil USD, cu 7500 locuri de muncă.

Despre ZEL Bălți citiți și la ei:



P

0 comments:

Post a Comment