Deseori mi se spune:" tu cu aşa capacităţi, de ce mai stai în Moldova?"
Şi dacă vom pleca toţi cei buni, cu ce va rămîne ţara? cu bătrîni, infractori, şi adolescenţi rebeli care şi ei doresc să plece?
Toţi încearcă să scoată ţara ba din sărăcie, ba să aducă îmbunătăţiri în sfera socială, politică, etc. , dar nimeni nu face asta cu adevărat, fiindcă pleacă.
Puţinii oameni rămaşi, jale mare...salarii mizere pentru competenţe de invidiat.
Şi mulţi ar spune că schimbarea porneşte de la fiecare în parte. Eu am făcut o asociere(cel mai bun caz): copilul, ca să ajungă o persoană elevată în viitor e crescut şi educat de părinţi, aceştia îi oferă o şcoală, universitate, experienţă şi apoi copilul devine un Om cu literă mare; ulterior urmeză etapa cînd tînărul se angajează în cîmpul muncii sau aduce acea schimbare în societate, însă cum să facă asta dacă statul îi închide toate uşile (statul=părinţi care nu-şi educă copilul, îl lasă orfan, se dezic de el).
Stăteam şi mă gîndeam ce aport aş putea aduce la societatea moldavă atunci cînd mi se spune că nu mă pot angaja în cîmpul muncii că nu am experienţă 3 ani, ei bine şi cum să o am dacă nimeni nu mă angajează fără ea, paradoxal. Atunci decid să plec, plec şi mă angajez la un post mai inferior, pînă îmi confirm diploma şi apoi vin banii cu sacul, compania sau oricare altă instituţie prosperă datorită mie, şi, mai mult, mă avansează, pentru că întradevăr sunt bună. Cei străini rîd, cum poate ţara să lase să-i scape asemenea minţi lucide.
Păi Moldova nu are nevoie de oameni deştepţi; cine atunci ar fi îndobitocit, dacă toţi şi-ar da seama de ce se petrece?
P.S. tu, cititorule, desigur eşti o excepţie şi cu siguranţă vom auzi de tine peste cîţiva ani, fiindcă tu faci viitorul.
P.P.S. idei bazate pe cazuri puţine, dar reale.
Oamenii deştepţi nu sunt pentru Moldova
filosofii
Reading
19 comments
*ernea
ReplyDeletesimplifici
nu am avut nici 3 ani, nici pile, dar fac ce îmi place
şi vapşe
разруха не в стране, она у нас в головах
Vreau sa adaug ca america tot are asa ceva - statul nu are nevoie de oameni destepti ca ei se vor rascula - dar de fortza de munca e alt ceva - adica angajatorii cam ganesc uneori.
ReplyDeletela sigur ca iti vei realiza visul :)
mă aşteptam la aşa recţie :)
ReplyDeletetrageţi atenţia la P.S. şi P.P.S.
@serj_23 visul meu inca n-a fost enuntat, dar cu siguranta se va realiza :)
Problema este mai mult ca fosta conducere nu a promovat oameni destepti ...Acesta credca ii era convenabil ..
ReplyDeleteDespre tinerii specialisti aici mai multi factori daca sa ne gindim ca avem o tara plina de economisti si juristi... La ce bun se duc atiti tineri la specealitatile acestea ... Este supra oferta de specealisti in domeniul dat si de aceea criterile de selectie sunt foarte dure ...
P.S. fostul coleg de clasa Dima
mersi Dima ca totusi te-ai prezentat :)
ReplyDeleteDaca sunt prea multi specialisti, de ce atunci o universitate intreaga de economisti? + ca si la restul universitatilor este aceasta specialitate. De ce nu se face selectia dura din start? Cum il accepti pe om sa urmeze o asemenea facultate si apoi ii zici sorry n-avem nevoie de tine, fiindca mai sint citeva mii ca tine?
Pai tu singur alegi unde doresti sa inveti ,dar cind alegi profesia ta trebuie sa tii cont si de acesta...
ReplyDeleteExemplu: te duci la magazin(restu magazinlor sunt inchise) sa cumperi sa spunem piine vezi un raft plin vei alege ce iti va convine dupa pret si calitate , dar daca vezi numai o piine o vei lua pt ca nu ai de ales credca nu vei muri de foame...Asa si cu anganjarea la lucru ...
Pai atunci sa existe un numar limitat de locuri pt economisti si juristi si sa fie alesi intr-adevar cei mai buni, care vor aduce aport la societate, dar nu care isi vor baga picioru peste 3 ani si vor pleca la "stroica".
ReplyDeletePai ok aici numarul de locuri nu se poate stabili exact... caci nu toti termina de explu la specialitatea mea in ultimul an trebuie sa ramina mai putin de 50% din stundenti care au fost admisi ...
ReplyDeleteCind se face admiterea daca se ia un numar prea mare de studenti ei sunt luati la baza de contract si cineva are mai mult profit de acesta.. Acum toti se gindesc la buzunarul lor nu la viitorul tarii ...
Exact! singur ai zis toti se gindesc la buzunarul lor si nu la viitorul tarii, deoarece nici tara nu se gindeste la dinsii, egoisti:)
ReplyDeleteHmm, Constitutia R.M. prevede ca fiecre individ are dreptul la studii(medii, superioare ...).
ReplyDeleteCare-i treaba daca Ghita din
Chipeshca vrea sa obtina licenta in economie sau drept? Is banii lui, ii investeshte in ceea ce doreshte. Poate anume el o sa fie un economist/avocat de succes.
Citi indivizi care invata economie ishi deschid propriul bussiness? 1 din 30? 1 din 50? Daca o sa scada nr studentilor la facultatea data => ca o sa scada numarul persoanelor care ishi deschid propria afacere => ca o sa scada nr potential de muncitorilor care o sa lucreze in potentiala companie. (deobicei angajatii sunt de multe ori sunt colegii sefului => ca min 5-10 absolventi obtin un job. Alti min 5 studenti obtin un loc de practica, daca ishi demonstreaza capacitatile atunci au posibilitatea sa-shi gaseasca un job).
Ref: la USA
Daca nu gresesc in SUA statul/statele nu ofera posturi de munca absolventilor.
La fel practica de peste hotare ne demosntreaza ca studentii de acolo economisesc bani p/u studii in timp ce in moldova si nu numai studentii economisesc bani p/u sesie.
Solutia ar fi "nu coruptiei"
Scade coruptia scade nr absolventilor.
In caz ca se reduc nr studentilor la facultatile prestigioase scad numarul de ore la profesori => ca scade salariul lor care la moment e mizer.
Tot pe baza contractelor se dezvolta universitatile. Exemple p/u USM blocul" E" unde se invata dreptul, p/u ASEM Blocul care e in proces de constructie.
O solutie ar fi ca absolventii care pleaca "in tarile calde" si obtin experienta de acolo, anumite mijloace baneshti, sa deschida companii in Moldova.
si pe urma sa vina "conducerea" sa le inchida inapoi
ReplyDeleteCite companii o inchis conducerea?
ReplyDeletenu-ti pot oferi date statistice, dar sunt sigura de faptul ca se fac revizii comandate, in urma carora firma sau se inchide sau se alege cu amenzi foarte mari, date confirmate de avocati ;)
ReplyDeleteMai spune ca este riscul de criza, shi inq multe alte riscuri...
ReplyDeleteAp vashe nimeni nu mai deschide nici o intreprindere. ;)
In caz ca compania ishi dasfasoara activitatea legal, nici o revizie nu o impiedica sa lucreze in continuare.
ReplyDeleteNumai ca in MD se duc 2 contabilitati multe norme se incalca shi multe alte chestii.
Ajung unde sunt sau unde suntem.
Se intilnesc si asa cazuri, dar ma refeream la momentul cind vine inspectia si totul e ok, iar a doua zi fiindca a fost comandata politia economica, pune amenzi usturatoare. Nu cred ca negi ca sint asemenea fenomene:)
ReplyDeleteun auditor mi-o spus o chestie,citez: nu exista companie in care totul sa fie perfect, permanent sunt anumte "defecte" neregularitati.
ReplyDeletePrincipalu e ca ca antreprenorii shtiu de chestiile date si lor li-i mai convinabil sa achite o suma oarecare decit sa inlature "problema". Altii ishi asuma riscul si se gindesc ca nu o sa-i prinda/gaseasca.
Betze in roate permanent s-au bagat, se baga shi se v-or baga
Mihaela +1
ReplyDeleteConfirm, Moldova ,nu are nevoie de oameni destepti, pe astia ii indobitocestimai greu
Ma simt mai deosebit, dupa ce mi'ai spus ca voi ajunge cineva pe urma :D.
ReplyDeleteNu numai tara noastra are nevoie de dobitoci, alte tari la fel. Numai ca ei ii remunereaza mai cu respect decit o fac ai nostri.