Pentru prima dată termenul de ancorare l-am auzit la un training de time management, adică o explicație mai diferită decît de ce zice DEX-ul:
ANCORÁ, ancorez, vb. I. 1. Intranz. A fixa o navă sau un corp plutitor de fundul apei cu ajutorul unei ancore; p. ext. a se opri, a ajunge (definitiv) undeva. ♦ Tranz. și refl. Fig. A (se) fixa. 2. Tranz. A lega un sistem tehnic de un alt sistem tehnic sau de pământ (pentru a împiedica deplasarea sau răsturnarea lui). – Din ancoră.
De fapt, ce mi-a fost explicat reprezintă procesul prin care sunt accesați anumiți stimuli care condiționează o reacție de răspuns. Deci este un concept NLP, care poate fi provocat intenționat, însă de cele mai multe ori el se declanșează inconștient.
Ține-ți minte de la biologie experimentul cu cîinele, cînd i se aducea zilnic la aceeași oră mîncare și el saliva, și în ziua cănd nu i s-a mai adus, el, la aceeași oră, a început a saliva. Păi asta reprezintă o ancoră.
Dacă trecem la oameni, unii le folosesc intenționat, pentru a activa anumite procese. Lucrează. Da, da creierul nostru face minuni.
Cel mai
Eu dimineața consum asta
Odessa este orașul meu de suflet și dubstep-ul mă încarcă cu energie.
Important e să te ancorezi de malul care vrei tu, iar dacă nu, taie lanțul.
filosofii
1 comments
´Important e să te ancorezi de malul care vrei tu, iar dacă nu, taie lanțul.´
ReplyDeletebun finalul.