Să vă spun ceva din lumea animalelor:
știți porcii spinoși?
păi ei iarna cînd le este frig se strîng toți împreună și se încălzesc, însă din cauza spinilor își provoacă răni. de aceea ei păstrează distanța optimă: nici prea aproape, ca să nu se rănească și nici prea departe ca să le fie frig.
Păi uite așa trebuie să funcțioeze și la oameni, să se păstreze distanța optimă.
Pentru a ști care, sunt 4 zone:
I. zona intimă (pînă la 40 cm)- zonă indicată doar pentru persoanele foarte apropiate (îndrăgostiți, familie). Aici are loc comunicarea prin intermediul privirii, mirosului, atingerilor. Zona asta e cea mai ”sfântă”
II. zona personală (40-80cm)- zona în care se trece la comunicarea non-verbală intensivă (gesturi), para verbală. Este zona indicată prietenilor.
III. zona socială (80cm-3m)- aici poți agrea cunoscuții, sau persoane pe care le întîlnești. Folosim modulația vociei, ajustăm tonalitatea ca să ne facem auziți.
IV. zona publică (3-8m)- oamenii pe care poate nici nu-i cunoști, simpli trecătărori sau o audiență cu care interacționezi doar într-o singură direcție. Starurile își protejează zona publică cu bodyguarzi.
Acum să vedem ce se întîmplă dacă aceste distanțe nu sunt păstrate?
Anxietate, disconfort, iritare. Cineva mai poate acționa și agresiv sau din contra să se înhibe.
Mai poți merge cu mirosul de одикалон pe care l-ai inspirat dimineață în maxi-taxi întipărit în percepțiile olfactive tot restul zilei
Eu țin foarte mult la zona mea personală, de aceea n-o să mă vedeți des dînd hug-uri sau pupând
Sunt foarte deranjată cînd mi se invadează zona intimă, întradevăr apare disconfortul și iritarea.
De aceea păstrați #mat distanța și nu vă băgați în suflet!
trăiri
0 comments:
Post a Comment