Ei hai, s-a votat:
34. Articolul 88 se completează cu alineatul (7) cu următorul cuprins: „(7) Persoanele fizice, cu excepţia întreprinzătorilor individuali şi a gospodăriilor ţărăneşti (de fermier), pot dispune asupra destinaţiei unei sume de până la 2% din suma calculată la buget a impozitului pe venit din salariu pentru susţinerea organizaţiilor necomerciale de utilitate publică şi a instituţiilor religioase. Mecanismul de repartizare procentuală şi lista organizaţiilor necomerciale de utilitate publică şi a instituţiilor religioase care beneficiază de direcţionarea unui cuantum procentual din impozitul pe venit achitat pe parcursul unui an se stabilesc de Guvern.”
Demult s-a dorit şi s-a lucrat la aceasta, însă s-a votat cam nu ce trebuie.
Ca să vedem în esenţă despre ce e vorba:
1. Persoanele fizice (cu excepţia Î.I şi a gospodăriilor ţărăneşti) pot să ofere aceste 2% pentru instituţiile sus menţionate.
Deci doar acel (acea) X-ulescu (om simplu, de rînd), care plăteşte impozite minime (pentru că aşa se lucrează în Moldova) poat să dea aceste 2% anual (asta cam de la 20 la 400 lei).
2. Se susţin organizaţiile necomerciale de utilitate publică şi instituţiile religioase. Şi cum populaţia noastră are cea mai mare încredere anume în biserică, şi foarte sceptic se atârnă faţă de ONG-uri, maximum acolo vor pleca banii. Şi, apropo, ca să fii organizaţie de utilitate publică e drum lung.
3. Instituţiile se stabilesc de Guvern. Şi acum ghiciţi instituţiile.
Respectiv aceste 2% tot vor merge în buzunarul cuiva, fiindcă aceste 2% (care constituie sume enorme la oamenii nu tare simpli) vor fi oferite, de fapt tot lor: ONG-uri cu activitate ilicită;
sau omul de rând le va oferi bisericii.
Ce se poate de făcut?
Organizaţiile necomerciale de utilitate publică (şi anume aclea care într-adevăr au un impact social) trebuie să dea mult din coate: să convingă fiecare omuleţ să ofere chiar şi cei 50 de lei lor şi să facă astfel ca denumirea organizaţiei să fie în lista propusă de Guvern
Ei, cum spunea cineva: Cu Doamne ajută!
Moldova
0 comments:
Post a Comment