Glodeni. Locuri de vizitat

Moldova este foarte frumoasã, însã încã neexploratã.
Încã n-am învãţat sã o facem atractivã pentru turişti, sã valorificãm fiecare deal, fiecare monument al naturii, aşa cum se face peste tot în lume.
Dar încercãri se fac.



De exemplu Glodeni: oraş din nordul republicii cu locuri superbe şi priveleşti care te fac sã uiţi cã încã eşti acasã.
Peisajul rustic, stâncile ce seamãnã cu elefanţi, movilele cu legende fac ţara noastrã atât de atractivã şi interesantã, pãcat sa n-o recomanzi prietenilor.

Suta de movile
Nu se cunoaşte cum au provenit, de ce au apărut aceste formaţiuni. Sunt nişte ridicări de pământ (un fel de dealuri) foarte interesante. Ele sunt peste 1000, cea mai mare fiind Movila Ţiganului cu 30 m. 
De ce atunci se numesc suta de movile? Pentru mai înainte oamenii nu se oboseau să numere şi suta însemna mult. 
De ce să mergeţi acolo? Pentru că priveliştea de la 30 m este superbă, plus se adaugă efortul de a urca şi coborâ, iar misterul de acolo are ceva aparte.




Cheile Buteşti
Este vorba despre acea stâncă care are forma unui elefant. Atât de frumos să ştii că Moldova are propriul elefant.
Aici chiar au fost găsite fosile de mamut şi prima dată oase de om preistoric.
Priveliştea chiar îţi taie răsuflare, în deosebi când urci sus şi vezi cum râul Camencuţa înconjoară acest recif coralier din 3 părţi.



Pãdurea Domneascã şi Zimbrăria
Oricine vrea să vadă cum arată un zimbru, mai mult ca atăt că ei sunt câţiva şi chiar un pui.
Zimbrii te distrează cu jocurile lor, care la un moment dat par a fi destul de periculoase.




















Tot asta se întâmplă în cadrul unei rezervaţii naturale, prin care este o plăcere enormă să te plimbi sau să faci frigărui (în costul biletului de intrare intrând şi posibilitatea de a sta la o masă cu mangal- preţ ce nu depăşeşte 30 de lei pentru un matur).
Apoi mai sunt şi acei stejari seculari pe care îi pot cuprinde 4-6 oameni. Toamna acolo are splendoarea sa, dar îmi imaginez cât de superbă e primăvara.




Stânca Mare
O altă formaţiune de pe care nu mai vrei să pleci. Linişte şi privelişte superbă, având acces la imaşurile pe care pasc animalele. Aici poţi fi arheolog şi să găseşti bucăţi din vase de lut, vârfuri de săgeţi, şi să vezi cum îşi amenajau oamenii preistorici existenţa. De asemenea, am găsit şi o plantă foarte interesantă "Varza iepurelui", care se găseşte doar pe aceste stânci.





Ţara bâtlanilor
Cuiburi de bâtlani, să vezi cum vieţuiesc ei aşa prin păduri. Aici legile naturii sunt foarte dure, nu există posibilitate de greş.



Această expediție a fost susținută de proiectul CEED II și MoldovaHoliday

0 comments:

Post a Comment