şi vinul are medalii

Sunt oameni care citesc etichete. Apropo, ei apar tot mai mulţi şi mai mulţi.
Acum vreau să te întreb: atunci când ai cumpărat/băut o sticlă de vin, ai văzut eticheta?
Dacă da, atunci cu siguranţă ai observat că într-un colţ sunt menţionate premiile şi medaliile pe care le are.
Cum acestea apar pe etichetă?

În lume sunt 21 de concursuri de dustaţie, şi Moldova are dreptul de a organiza unul.



 Astfel pe 14-15 februarie a avut loc Moldova Wine and Spirits Contest, la care au participat 258 de probe de vinuri din 14 ţări: 86 fiind vinuri străine, iar 172 din Molodva. Companii autohtone care şi-au trimis vinurile la degustaţie au fost 40.

Mie mi s-a părut foarte interesant să văd cum are loc.
Deci au fost 4 comisii: câte una pentru vinuri albe, roşii, rose şi spumante, şi spirtoase. Respectiv fiecare comisie degustă nu mai mult de 40 de probe. Aceste sticle sunt numerotate şi îmbrăcate în "ciorapi", pentru ca să nu se ştie care şi ce vin este.


Respectiv membrii comisiei degustă şi acordă punctaj conform acestor criterii:


Cu cât punctajul membrilor comisiei se aseamănă mai mult, cu atât proba a fost evaluată mai obiectiv.
Când se finalizează degustastaţia, se scot acei ciorapi şi comisia poate vedea şi servi din vinurile participante. De exemplu, la vinuri albe, cel mai mare punctaj a fost acumulat de vinul Hermeziu, Savignon Blanc.



Ca să înţelegeţi, maxim un vin poate acumula 100 de puncte, medalia de argint începând (dacă nu mă înşeală memoria) cu 82 de puncte, iar cel mai mare premiu acordându-se pentru intervalul 98-100 de puncte. Acest vin care a ieşit cel mai bun, a acumulat 88 de puncte. Deci vă imaginaţi cum stau lucrurile şi cât de riguroasă este aprecierea.


Un alt lucru interesant este cum aceste companii participă. Ele se înscriu printr-un formular achitând taxa de participare pentru fiecare probă: 84 euro cele din Moldova şi 100 euro cele străine. Fiecare a 4-a probă participă gratis (aşa sistem de reducere au).

Odată cu acest concurs are loc şi expoziţia de vinuri Expovin Moldova 2015, la Moldexpo de pe 18 pana pe 21 februarie. Mergeţi şi vedeţi.


Mai multe informaţii aici.


0 comments:

Post a Comment