Must see in Athens

Deși n-am pornit cu așteptări mari, Atena m-a surprins într-un mod extrem de plăcut.
Cred că de la o vârstă îți dorești să-ți petreci ziua de naștere departe de toți, vizitând locuri care o să-ți revină pe retină ori de câte ori închizi ochii, așa s-a întâmplat și acum, când am făcut 28.


Dacă tot avem zboruri accesibile de la wizzair, anul acesta am pornit spre Atena unde am petrecut o săptămână. Cred că a fost una dintre cele mai impresionante vacanțe, atât datorită locurilor fabuloase cât și a organizării.
Singura cu ce am dat-o în bară asta a fost cazarea. Ca de obicei am apelat la airbnb, dar sutele de review-uri n-au corespuns cu realitatea. Bine că în vacanță doar dormi la cazare și nu petreci foarte mult timp acolo. Recomand să luați în zona Syntagma sau Plaka, nu coborâți mai jos că ve-ți avea de urcat zilnic cu un deal mai mult. Or vacanța în Atena e cu multe dealuri, așa că înarmați-vă cu încălțăminte comodă.

Cum ajungeți la aeroport, optim este să luați autobuzul X95, care îl găsiți la terminalul 4. Acesta vă duce exact până în Syntagma Square. Călătoria costă 6 euro și durează până la o oră.

Ce să vizitați?
Pentru a-mi face turul, folosesc aplicația Visit a City, aplicație care îți pune la dispoziție toate locațiile și harta, precum și traseul. Aceasta poate fi utilizată și offline.


Normal că prima pe lista must see este Acropolis. Vă sugerez să luați bilete de 30 de euro, care pe lângă Acropolis includ și alte 6 locuri (Parthenon, Roman Agora, Ancient Agora, Hadrian's Library, Temple of Olympian Zeus, Theatre of Dionysus lui Zeus, Kerameikos cemetry, The Archaeological Site of Lykeion). Acest bilet este valabil o săptămână, respectiv îl puteți folosi când vă doriți. O să găsiți multe recomandări care vă trimit la intrarea secundară să luați bilete. Vreau să vă dezamăgesc, acolo rândul este mult mai mare. Așa că urcați dealul, luați biletul și bucurați-vă de priveliști.


Prima zi am vizitat tot ce ține de Agora (pentru că era a 2-a zi de Paște și lucrau toate până la ora 15, având un program obișnuit între 8:00 și 20:00), am trecut prin Monastiraki care este un cartier cu multe tarabe


 și la final de zi am urcat Philopappos Hill.


A doua zi, am vizitat Acropolis,


 precum și muzeul Acropolis, care costă 5 euro. Recomad să beți o cafea pe terasa acestuia cu view la Parthenon, apoi mergeți la stadionul Panathenaic.


Dacă mă întrebați pe mine, nu prea are sens să dați 5 euro ca să mergeți pe teritoriul acestuia, doar dacă doriți să auziți povestea spusă de ghidul audio care se oferă gratis la intrare și să vedeți o cameră plină cu torțe de la toate olimpiedele atunci puteți încerca.

Finalul de zi, pentru că am vrut să prindem apusul (pe care nu l-am mai văzut din cauza norilor), l-am petrecut pe Lycabettus. Noi am urcat pe jos, 278 m nu ni s-a părut așa mult, dar există și un funicular care te urcă în vreo 5 minute pe sub pământ. Sus merită să beți un pahar de vin cu view spre oraș și mare. E fabulos. Pozele, din păcate, nu reușesc să surprindă toată splendoarea de acolo.


La întoarcere am văzut schimbarea gărzii din fața Parlamentului (Syntagma), care durează vreo 20 minute, dar e mega interesantă. Schimbarea are loc la fiecare oră. Dansul specific și vestimentația lor n-o să vă lase indiferenți.

Deoarece am avut multe zile la dispoziție, ne-am permis să ieșim din Atena. Astfel încât, într-una din zile am fost la Lacul Vouliagmeni,


un spa mineral, în care apa are între 22 și 29 de grade tot anul împrejur. Apa este benefică pentru diverse afecțiuni și plus la asta sunt peștișori de aia care îți ”fac pedichiura”, veselă experiență. Biletul de acces e 12 euro. Noi am nimerit în perioada de reamenajare și am plătit doar 5.Luați cu voi propsop, costum de baie și șlapi. Acolo găsiți dușuri și cabine de schimb. E destul de accesibil și să mâncați acolo, și destul de gustos, așa că nu ezitați. Luați metroul M2 (linia roșie) până la stația Elleniko(1,40 euro) și de acolo autobuzul 122 până la Limni (utilizati acelasi bilet).
Dacă tot eram în drum, după lac am mers la Cape Sounio,


 pe lângă view-urile mirobolante, găsiți și templul lui Poseidon.


Iar vara puteți face și plajă. De la lac luați KTEL (4,90euro). Ca să vă întoarceți în Atena, folosiți acelasi autobuz (6,90euro).

Am zis să profităm de ocazie că suntem în Grecia și să mergem la Meteora să vedem mănăstirile construite pe pietre suspendate.


Noi am luat tur care ne-a costat 89 euro de persoană, dar dacă vreți să economisiți, luați turul de 25 euro care să vă întâlnească la gară și biletele vi le achiziționați singuri (aprox. 30 euro dus-întors). Pe jos nu puteți ajunge de la o mănăstire la alta, așa că sau vă luați turul sau vă luați mașină în chirie. Trenul pornește la 8:20 de la Athens Railway Station (până acolo luați taxi, face doar 5 euro, puteți lua și metro-ul, dar dimineața nu vreți să vă avântați în căutări). Pentru taxi în Grecia folosiți TaxiBeat, o aplicație foarte tare și sigură. De altfel, utilizarea transportului public este foarte lejeră. Pe panouri e indicat ce transport și în câte minute vine, iar ca să găsiți acel transport folosiți Google Maps atât timp cât aveți internet.
Să revenim, ajungeți în Kalabaka la 13:30. Vă întâlnesc, vă plimbă, vă povestesc, vă opresc pentru poze și apoi vă aduc înapoi la gară ca la 17:25 aveți tren înapoi și ajungeți aproape de 23 în Atena. Meteora a fost unul dintre cele mai frumoase locuri pe care le-am văzut până la 28 de ani. Și acolo e atâta calm. Impresionant. O să vă placă enorm. Promit.

Ei și ultima zi activă, normal că am petrecut-o pe croazieră, vizitând Hydra, Poros și Aegina. Însăși experiența de croazieră e formidabilă.


100 euro costă această veselie, iar pentru transfer am mai dat 12 euro (de persoană, aici vedeți site-ul). Dacă vreți să vizitați toate aceste 3 insule, merită toți banii, dacă ar fi să alegeți, recomand Hydra. Aceasta e singura insulă pe care n-o să vedeți mașini, nici măcar biciclete. Albul căsuțelor este fermecător, combinat adesea cu albastru. Puteți să mergeți cu măgărușul, însă mie îmi este milă de animăluțe așa că doar am pozat cu ele.


Insula Poros este alăturată continentului printr-un canal, care din an în an se face tot mai mic, cred că în curând nu va mai putea fi vorba de insulă.


Aegina e cunoscută pentru fistic, mâncați înghețată și cumpărați-vă fistic și produse din acestea. Apropiați-vă de tarabe și degustați tot ce vă propun, bucurați-vă papilele gustative.



Ultima zi în Atena am decis să o petrecem lejer și deoarece nu suntem iubitori de muzee am mers la templul lui Zeus (locație incluse în biletul de la Acropolis)


și  Grădina Botanică unde am dat peste animăluțe și broscuțe țestoase. Am avut un mic picnic acolo și parte de odihnă.


Ce să mâncați?
Ca să mâncați încercați moussaka, souvlaki, castane coapte, baklava și nu uitați de cafeaua lor tipic grecească și frappe.
Vă recomand să mergeți la τζιτζικι και μυρμηγκι (tzitziki kai myrmigi), care în traducere e greierul și furnica de pe strada cu statia X95 mergeti direct in jos si o sa dati de acest local. Mâncare mega gustoasă, orice n-ați comanda și prețuri mega accesibile.
Oricum, să mâncați în Atena nu este scump, în mediu 14 euro de om, așa că nu vă faceți griji. Pentru a vedea costurile în fiecare țară, folosesc acest site, astfel îmi pot face închipuire cât am să cheltuiesc pe mâncare.

De vorbit engleza, găsiți cu cine, nu am avut dificultăți în a mă înțelege cu oamenii.

A da, și nu uitați de aleile cu mandarini.


Vă doresc vacanțe frumoase, bine organizate și să vă minunați de tot, exact așa cum m-am minunat eu.
Vă pup și vă pup!


0 comments:

Post a Comment