Algarve. Ce să vizităm în sudul Portugaliei

Mi-am dorit de foarte mulți ani să ajung în Portugalia. S-a strâns atâta dorință, încât am situat țara asta la nivel de ideal. Îmi imaginam plajele de acolo, fabuloase. Oamenii calzi și limba, limba portugheză- dulce combinată cu elemente dure, tăioase (acel j și ș pe care îl folosesc). Credeam că atunci când voi ajunge acolo, nu voi mai vrea să plec. Aveam tare mari așteptări.

Doar că Portugalia nu s-a descurcat cu așteptările mele, așa că a fost pusă în lista țărilor vizitate. Maxim, poate aș reveni să văd nordul. Atât.


Și să vă spun de ce nu mi-a plăcut. Tot ce am văzut este atât de murdar, chiar pe alocuri scârbos, încât îmi era frică să ating ceva. Oamenii deși deschiși și săritori la nevoie, nu am găsit compatibilitate cu ei. Mulți emigranți care te fac să ții geanta mai aproape și mâinele în buzunare.
Mâncarea, cu excepția la Pastel de Nata, mi s-a părut ordinară și cam lipsită de gust.
Pe scurt, n-am rezonat cu acele locuri.

Cu toate acestea, am avut parte de o vacanță frumoasă în care am încercat să văd frumosul pe care poate să-l ofere Portugalia.

Normal că dacă dorești plajă, mergi în Algarve. De aceea am ales Lagos, din considerentul numărului de plaje spectaculoase pe care avea să le avem aproape.



Ei, să știți că această vacanță a fost cu cele mai multe răsărituri prinse (una dintre puținele vacanțe de acest fel). Și totul s-a datorat faptului că din Lisabona în Lagos am luat autocarul de noapte, așa că am ajuns la 5 dimineața. Am lăsat gențile la cazare, însă ora check-in-ului fiind abia la 14, am zis să vedem ce este în jur.

Deși era noapte, orășelul plin cu turiști beți, ne-am aventurat spre Praia Dona Ana, știam de acasă că e în topul recomandărilor.
Acolo am prins răsăritul care a fost cel mai frumos răsărit din viața noastră, și am hotărât că vom mai reveni pentru acesta.



Specificul spectaculos al plajelor portugheze sunt stâncile din ocean, peșterile și ferestruicile create de apă, soare și vânt. Unele plaje sunt oarecum ”sălbatice”, iar pe altele sunt porțiuni concesionate, adică unde poți închiria un șezlong și umbrelă (prețurile sunt ok: 14 euro pentru 2 șezlonguri și o umbrelă)


În următoare zi, ne-am propus să ne delectăm cu asfințitul de la Ponta de Piedade. 





Deși când mergeam într-acolo, aveam senzația că vom fi doar noi, ajunși am dat peste o aglomerație de nedescris. Majoritatea erau veniți cu mașinile. A meritat tot efortul. Priveliștea de apus te lasă fără cuvinte. Am savurat din plin.



Benagil Cave, fiind cartea de vizită a Portugaliei, și unul dintre principalele criterii conform căruia am vrut să vizitez această țară, n-a putut lipsi din traseul nostru. Deși am avut perepeții, v-am povestit și pe instagram, am ajuns într-un final acolo.







Benagil cave este unul dintre motivele pentru care mi-am dorit atat de mult sa ajung in Portugalia 🇵🇹de cativa ani buni. ⠀ Intrarea se face doar din mare iar tururile cu barcile nu era o varianta pentru noi, pentruca legea nu da voie sa cobori din barca🤷‍♀️. Tinand cont de curentii puternici ai oceanului, nu ne-am avanturat sa ajungem inot🏊🏻‍♀️. Cea mai buna optiune a fost sa inchiriem un kayak🚣🏼‍♀️. ⠀ Am facut rezervarea inca de la Chisinau, cam de cand am aflat ca mergem in Portugalia. Dar cu 2 zile inainte ca sa ajungem in pestera suntem anuntati ca din cauza conditiilor periculoase ale marii🌊, o perioada de vreo 5 zile nu mai inchiriaza kayak-uri, respectiv ne anuleaza rezervarea🙁. Atunci, repejor am schimbat pentru o zi inaintea conditiilor proaste. Ne-am trezit ca sa ajungem in Benagil, noi stand in Lagos. Iar cand dam sa cumparam bilete imi dau seama ca am incurcat ora si ajunzesem prea tarziu pentru a lua singurul autobuz spre Benagil🤦🏼‍♀️. ⠀ Obiectivul meu era sa vad pestera si nu puteam rata, pentru ca eu rar revin de 2 ori in aceeasi tara🤷‍♀️. Asa ca, chiar daca erau conditii nefavorabile am hotarat sa mergem sa vedem pe loc daca putem intra in pestera. Am ajuns, si am prins un ultim tur cu kayakul🚣🏼‍♀️ la o alta companie, plus ca ne-au luat si pret dublu💰, dar valurile imense🌊, prima experienta cu un kayak, inotul printre barci🚤 si stanci, si nu in ultimul rand, faptul ca am putut sta 30 de minute in pestera Benagil ca sa admiram splendoarea naturii, a meritat toti banii. Dupa asta am putut zice ca vizita mea in Portugalia🇵🇹 a avut sens si mi-am indeplinit un vis❤️, chiar daca deja credeam ca toata aceasta aventura este un semn ca nu trebuie sa intram in pestera 😂 #benagil #portugal #beach #beachbody #beachlife #bestvacations #bestbeaches #endlesssummer #ocean #oceanbreeze #oceanvibes #paradise #travel #findyourbeach #beachlover #beachvibes #howyouglow #myunicornlife #prettylittlethings #thehappynow #summergoals #summerholidays #summervacation #alwaysgo #exploreeverything #exploreeverywhere #keepexploring #keepitwild #lifeofadventure #welivetoexplore
A post shared by Mihaela Roșcov (@mihaelaroscov) on

Din Lagos e nevoie de ajuns în Lagoa iar la 9:25 aveți autobuz spre Benagil. Atenție că e singura cursă de dimineață. Sau că era deja septembrie, însă am avut parte de o cursă privată, adică doar noi doi în autobuz. Înapoi, autobuzul pornește la 15:25, fiind singura cursă după masă. Deci dacă pierdeți aceste curse, trebuie să luați taxi. Drumul durează 15-20 minute. Traseul Lagos-Lagoa-Benagil-Lagoa-Lagos ne-a costat 30 euro pentru 2 persoane.

Dacă vă doriți să ajungeți chiar în peșteră, să atingeți nisipul, mergeți înot (însă mare atenție la curenții oceanului care vă pot izbi în stânci), cu SUP-ul sau cu kayakul. Noi am ales kayak-ul și a fost o experiență pe cinste, chiar dacă erau condiții nefavorabile și valuri mari. Rezervarea am făcut-o pe https://tarugabenagiltours.pt/, însă ei neoperând în condiții dificile, am mers cu http://www.secretalgarve.pt/ Am avut norocul să prindem ultimul tur operat de aceștia. Am dat 30 euro de persoana și ne-au dus exclusiv în peșteră, deși turul lor în mod normal are un traseu mai lung. Dar băieții sunt bravo și au avut grijă de noi, ne-au oferit o experiență faină.


Ce ține de temperatura apei oceanului, da, este mai rece un picuț, însă noi ne-am scăldat în toate zilele fără nicio problemă. Sau perioada a fost cu apă caldă sau nu-i chiar așa rece pe cât se speculează :D

Pentru că mai este timp până la autobuz, o plimbare pe stâncă spre Praia de Marinha este un must do. Pe drum vedeți plaja asta, care poate fi accesată doar din larg



iar apoi aveți parte de așa priveliști.


Luați-vă încălțări comode, sunscreen și neapărat pălării. Drumul e anevoios, însă la final sunteți răsplătiți cu mult frumos.


Am impresia că toată regiunea Algarve merită a fi explorată pentru că dai peste plajele acestea care sunt deosebite. Desigur că sunt și plaje obișnuite, întinse, cu șezlonguri, însă Portugalia nu e despre asta.


Despre vizita noastra în Lisabona citiți în următorul articol.



0 comments:

Post a Comment