Cum creăm obiceiuri?

Se zice că omul moare atunci când nu mai vrea să se dezvolte.
De aceea, mereu sunt în căutare de noi posibilități de a crește, de a deveni mai bună.




Dar ce am descoperit, a fost destul de dureros.
Aflându-te în zona ta de confort, având obiceiuri bine puse la punct, e extrem de dificil să capeți careva noi. De exemplu, dacă înainte de somn, deja de 4-5 ani ”facebookărești” e greu acum să te impui să citești o carte. Și exact așa funcționează în toate sferele vieții.
Dar de dezvoltat vreau, așa că am început să-mi ascult și să-mi amăgesc creierul, încerc diferite strategii și formez obiceiuri care mă fac mai bună zilnic.



Utilizează timpul pentru activitățile de rutină în mod util
De exemplu când îți bei cafeaua, ascultă un video interesant, când merg în transport fă o lecție de limbă străină pe Duolingvo, sau rezolvă integrame. Deci valorifică timpul la maxim. Eu dimineața ascult video-uri inspiraționale.

Partea dificilă este că la un moment dat obosești și renunți să mai faci, zici că acum vrei să te odihnești, de aceea nu te obliga la prea multe, dar
Take it easy.
Un obicei nou pe care vrei să-l introduci  trebuie adoptat treptat. Respectiv, nu te forța să faci 5 lecții de limbă străină, dar una pe zi e suficient, până aceasta singură lecție devine un obicei de rutină. Doar atunci poți adăuga în volum. Am introdus în rutina mea să citesc cel puțin o pagină înainte de culcare. De obicei nu iese doar o pagină, dar nu mă forțez. Și să știți că ziua îți pare mai implinită când realizezi ce ți-ai propus.


Ia-le pe rând.
Nu te apuca de toate schimbările odată: și limbă străină, și sport, și citit, și video-uri informative. Începe cu un singur lucru, după o lună adugă al doilea și tot așa.

Urmărește cum îți funcționează creierul
Asta e cel mai complicat, dar și cel mai util. Urmărește când primești acea satisfacți și îmbină cu utilul. Remunerează-te. De exemplu, eu am observat că dacă intru în casă și încep să lenevesc atunci nu mai fac nimic, de aceea nu îmi permit să mă relaxez până nu mă pregătesc pe a doua zi sau alte lucruri importante pe care le am de făcut. După care apoi pot să-mi permit să mă întind pe canapea, să văd un film.


De fapt, nu-i atât de greu să creezi obiceiuri, important e doar să experimentezi și să alegi strategia care ți se potrivește.

Baftă ;)



0 comments:

Post a Comment