Auschwitz Museum - full guide

Dacă v-ați propus să vizitați Auschwitz, e nevoie să vă dedicați o zi întreagă pentru asta.



Nu cred că este nevoie să luați tururi organizate (care vor fi la fiecare colț), pentru că foarte ușor puteți ajunge și singuri acolo.

De la Krakow Glowny, unde găsiți  Galeria Krakowska mergeți cu escalatorul până la nivelul zero, și de acolo, conform indicatoarelor mergeți la autogară (prin subterană până la capăt). De pe platforma G8 pleacă microbuzul spre Oswiecim, concretizați la șofer dacă vă duce la Auschwitz Museum, pentru că nu toate ajung la muzeu, și atunci iar trebuie să gasiți ceva care să vă ducă la muzeu. Biletul este 12-15 PLN (3-4euro) în dependență de oră și de tipul de transport. Drumul dureaza aproximativ 1h40min. Când ajungeți la Auschwitz Museum mergeți drept în față, treceți de parcare și apoi în partea stângă este intrearea în muzeu.

Intrarea este gratis, dar e nevoie să vă faceți o programare, care să vă permită să nu stați la coadă, deși, ca să înțelegeți ceva, recomandarea mea este să luați ghid de pe site-ul lor oficial. Biletul pentru o persoană este aproximati 15 euro, care include Auschwitz I și Auschwitz II-Birkenau. Există posibilitatea de a alege dintre mai multe limbi, așa că alegeți unul care să fie lesne de înțeles și o oră care să vă convină.


Ghidul povestește foarte interesant și vă spune anumite subtilități pe care nu aveți cum să le știți mergând singuri acolo. Vizita la Auschwitz I durează 2 ore, unde puteți vedea lucrurile deținuților, camerele în care stăteau, pozele acestora, peretele morții, anumite documente. Oripilant este factul că până în ultimul moment oamenii credeau că merg spre o viață mai bună, iar după un drum lung merită să se odihnească în saună. Îi rugau să-și pună hainele cu grijă, să lege încălțările să nu le piardă. Iar apoi intrau în camerele de gazificare, după care trupurile acestora erau arse în crematoriu. Penru că oamenii aduceau cu ei ce-i mai de preț, nemții le luau lucrurile, bijueriile, dinții de aur, chiar și din părul femeilor erau făcute saltele. E îngrozitor ce se întâmpla acolo, scriu și mă iau fiorii.



După aceste istorii greu de crezut, vă vedeți cu ghidul la stația de autobuz, unde este o cursă gratis (de vreo 7 min) care vă duce la Auschwitz II- Birkenau. Nu ezitați să mâncați, pentru că în muzeu nu vă lasă să intrați cu rucsace sau cu anumite lucruri (se face un control, strict).

La Birkenau este calea ferată cunoscută, unde veneau vagoanele cu oameni. După care medicul decidea cine va merge direct în camera de gazificare și cine va mai lucra. Era o antisanitarie totală, lumea murea de foame, iar timpul de mers la veceu (dacă poate fi numit așa) era prestabilit și limitat. Pentru mai multe detalii puteți vedea filmulețul de pe canalul meu de IG TV.


Aici excursia durează undeva o oră, dar puteți rămâne  ulterior ca să mai vedeți ce n-ați reușit.
Per general, ziua se anunță a fi una greoaie, așa că luați cu voi multă forță emoțională și încălțăminte comodă că veți avea mult de mers.
Pozele și filmatul, în scopuri personale, sunt permise pe teritoriul muzeului.


Cum a fost în Cracovia
Varșovia


0 comments:

Post a Comment